Accreditatie van scholing voor jeugd- en gezinsprofessionals
Aanbieders van een opleiding, training of cursus voor jeugd- en gezinsprofessionals kunnen de scholing aanbieden voor accreditatie bij SKJ. De scholing dient te voldoen aan de definitie van deskundigheidsbevordering, zoals deze in het accreditatiereglement is opgenomen:
“Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.”
Om voor accreditatie in aanmerking te komen dient de deskundigheidsbevorderende activiteit te voldoen aan in ieder geval de volgende inhoudelijke criteria:
- De scholing is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessionals.
- De scholing is gericht op het actueel houden van de vakkennis op minimaal hbo-niveau.
- De inhoud van de scholing heeft voor minimaal 30% specifiek betrekking op (ouders/verzorgers van) kinderen/jongeren en/of mensen in een afhankelijkheidsrelatie en/of systemische problematiek en/of intergenerationele problematiek.
- De scholing is gebaseerd op relevante, actuele, valide en betrouwbare vakkennis.
- De uitvoerende opleiders/trainers beschikken over:
- voldoende didactische vaardigheden
- kennis en ervaring m.b.t. (hulp aan) kinderen, jongeren en ouders
- expertise en eventuele licenties m.b.t. het onderwerp van de scholing
Onder de link vind je de lijst van competenties jeugd- en gezinsprofessionals. Jouw scholing, training of cursus dient minimaal 1 van deze competenties te versterken.
Competentieprofiel hbo-professionals in jeugdhulp en jeugdbeschermingNIP/NVO scholing mag ook
Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen ook door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie. Is een bij- of nascholing al geaccrediteerd bij NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) of NVO, dan hoeft dat niet ook nog bij SKJ. De scholing moet dan geaccrediteerd zijn voor herregistratie, én voor een van de volgende registraties:
- Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP
- NVO Orthopedagoog-Generalist, NVO Basis-Orthopedagoog, NVO Basis-Pedagoog
- Master-psycholoog SKJ, master orthopedagoog SKJ, master-pedagoog SKJ
- Kinder- en Jeugdpsycholoog SKJ
- Postmaster-orthopedagoog SKJ
Het geaccrediteerde aanbod voor psychologen en pedagogen vind je in de scholingsagenda van SKJ of de NIP/NVO scholingsagenda. Omdat in de scholingsagenda van SKJ ook scholing voor jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals staat, kun je het beste eerst filteren op ‘psychologen’ of ‘pedagogen’.
Let op: psychologen en (ortho)pedagogen kunnen voor hun herregistratie geen SKJ-geaccrediteerde scholing opvoeren!
Zo werkt accreditatie
Wil je een bij- of nascholingsactiviteit voor jeugd- en gezinsprofessionals door SKJ laten accrediteren, dan kan dat door een account aan te maken via Account aanmaken voor opleiders. Na autorisatie van het account kun je de accreditatieaanvraag indienen.
Je kunt accreditatie aanvragen voor een termijn van 1 of 3 jaar. Onder Opleidingsbeheer in Mijn SKJ kun je de verschillende uitvoeringen binnen de vastgestelde accreditatietermijn toevoegen.
Let op: Een accreditatieaanvraag moet ingediend én beoordeeld zijn vóórdat de deelnemers starten met de opleiding, training of cursus. De beoordelingstermijn van een accreditatieaanvraag is 8 weken.
Verlengen van accreditatie
Als je jouw accreditatieperiode wilt verlengen, dien je een nieuwe accreditatieaanvraag in. Het is hierbij van belang alle bijbehorende recente informatie en documenten toe te voegen aan deze nieuwe aanvraag.
Wil je dat de accreditatieperiode van deze nieuwe aanvraag aansluit op de vorige periode? Dan verzoeken wij je de aanvraag tijdig in te dienen. De datum waarop je de accreditatieaanvraag indient, moet vóór de vervaldatum van de vorige accreditatieperiode liggen. Je dient dus te zorgen voor een aaneengesloten periode.
Kosten en termijnen
Er zijn 2 accreditatietermijnen voor opleidingen en trainingen. Het tarief van een accreditatie is € 130,68 voor een periode van 1 jaar, en € 266,20 voor een periode van 3 jaar. Deze bedragen zijn inclusief btw.
Accreditatiereglement
Het accreditatiereglement regelt de accreditatie van de bij- en nascholingsactiviteiten voor de (her)registratieregeling jeugd- en gezinsprofessional SKJ. Geaccrediteerde bij- en nascholingsactiviteiten maken deel uit van de vereisten op het gebied van cursorisch onderwijs zoals vastgesteld in de (her)registratieregeling.
In het accreditatiereglement staat informatie over onder andere de accreditatieprocedure, jouw verplichtingen als aanvrager (na- en bijscholingsinstelling) en de wijze waarop accreditatieaanvragen worden beoordeeld.
Het nieuwe accreditatiereglement (versie 2.0) is vastgesteld door het bestuur van SKJ en gaat per 1 april 2022 in, voor 1 april 2022 geldt accreditatiereglement versie 1.5.
Lees hier het accreditatiereglement, versie 2.0Accreditatiecommissie
De accreditatiecommissie SKJ beoordeelt aanvragen van aanbieders van bij- en nascholingen voor opname in de scholingsagenda. Daarbij kijkt de commissie onder meer naar niveau, inhoud en opbouw van het programma. Aan de hand van het accreditatiereglement bepaalt de commissie of de aanvraag wordt gehonoreerd. Deelnemers aan de scholing kunnen de toegekende punten toevoegen aan hun digitale dossier, zodat de punten meetellen voor hun herregistratie.
Accreditatiecommissie
In samenwerking met BPSW, Sociaal Werk Nederland, VGN en GGZ Nederland is onlangs een accreditatiecommissie samengesteld. Hierin hebben zitting:
H.J.M. (Han) Spanjaard – Spanjaard Development & Training (voorzitter)
S.J.J. (Sander) Driessen – Driessen MC&A Mediation / Management, Coördinatie / Consultancy en advies
J.W.M.S. (Hans) Timmerman – Jeugdbescherming Brabant
Mw. M. (Marieke) Verhappen – Adviesteam Raad voor de Kinderbescherming
Mw. K. (Karen) van der Zande-Loos – Gedragsdeskundige bij Middin
Mw. M.A. (Anita) Verstegen – Opleider HAN Jeugd en Sociaal domein
De accreditatiecommissie beoordeelt aanvragen in het kader van de registratie jeugd- en gezinsprofessional SKJ.
Nevenfuncties
Het registreren van nevenfuncties is van belang om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. Hieronder vindt u het overzicht van hoofd- en nevenfuncties van de leden van de accreditatiecommissie.
Account aanmaken voor opleiders
Klik hier als u als opleidingsaanbieder een nieuw account aan wilt maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Digitaal punten toekennen
Opleiders kunnen de punten van door SKJ geaccrediteerde scholing via een Excel bestand toevoegen aan het dossier van jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. Je moet bij de accreditatieaanvraag wel aangegeven hebben dat er digitaal punten worden toegekend. Voor psychologen en (ortho)pedagogen is het digitaal toekennen van punten (nog) niet mogelijk.
Zo ga je te werk:
- Via Mijn SKJ in het opleidersaccount kun je punten invoeren voor deelnemers aan scholingen, trainingen e.d. Dit kan alleen voor jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. Dus niet voor pedagogen en psychologen.
- Wil je punten invoeren via een excelbestand, dan is het heel belangrijk dat je precies de kolommen invult zoals gevraagd wordt. Ook moeten de gevraagde kolommen allemaal gevuld zijn, echter niet helemaal tot onderaan het werkblad. Anders lukt de import van gegevens niet of niet volledig.