Er is een klacht tegen mij ingediend
Als er een klacht tegen je is ingediend, stellen wij je daar zo snel mogelijk per e-mail van op de hoogte. Vanaf dat moment kun je in MijnSKJ het zaaknummer zien staan. De behandelend secretaris en/of het voorportaal beoordeelt de klacht. Indien nodig wordt nog aanvullende informatie opgevraagd bij de klager. Je wordt per e-mail hiervan op de hoogte gehouden. Wanneer de klacht aan de vereisten van het tuchtreglement voldoet word je in de gelegenheid gesteld om een verweerschrift in te dienen. Je kunt de ingediende klacht op dat moment bekijken in Mijn SKJ. Wanneer een gemachtigde je bijstaat in de tuchtprocedure, kan deze een eigen account aanmaken. De gemachtigde moet het zaaknummer opgeven en jij moet het machtigingsverzoek vervolgens goedkeuren voordat je gemachtigde de klacht kan bekijken en een verweerschrift in kan dienen.
Informatie over het voorportaal kun je hier vinden: voorportaal: de eerste toetsing van een tuchtklacht
Wat schrijf je in het verweerschrift?
Je kunt in je verweerschrift ingaan op de klacht die over jou is ingediend. Je kunt uitleggen waarom je op een bepaalde manier hebt gehandeld. Voeg bij het verweerschrift eventueel bijlagen die jouw manier van handelen ondersteunen. Het college dat de klacht behandelt, neemt deze informatie in zijn uitspraak mee. Bovendien krijg je de kans je verweer mondeling toe te lichten.
Het College van Toezicht
Het College van Toezicht is een onafhankelijk college. Het bestaat uit een voorzitter en een lid, beiden met een juridische achtergrond, en uit leden uit de beroepsgroep waartoe je behoort. Het College oordeelt of je volgens de geldende normen hebt gehandeld. Het College kan een klacht gegrond, ongegrond of niet-ontvankelijk verklaren. Voorbeelden van niet-ontvankelijke klachten zijn:
- klachten over niet-geregistreerde personen of over een organisatie;
- klachten over gedragingen van vóór de registratiedatum van de jeugdprofessional.
Hoe lang duurt de behandeling?
In de tuchtprocedure van SKJ gelden vaste termijnen voor reacties van zowel betrokken partijen als SKJ. Hierdoor krijgt de procedure een vast tijdsverloop. Het is voor iedereen duidelijk hoe lang de behandeling van de klacht ongeveer zal duren. De behandeling van iedere tuchtklacht is wel maatwerk. Daarom is er in bijzondere gevallen mogelijkheid tot verlenging van een termijn. SKJ streeft ernaar klachten binnen 6 maanden te behandelen, maar dit is niet altijd mogelijk.
Lees hier meer informatie over termijnen in de tuchtprocedure.De procedure in het kort
Na ontvangst van het verweerschrift beslist het College of de klacht schriftelijk wordt afgehandeld of tijdens een hoorzitting wordt behandeld. Het is wel goed om te weten dat het College correspondentie en stukken die door partijen voor de procedure worden ingediend in het dossier opneemt, tenzij de voorzitter van het College anders beslist. Van een document of brief die de ene partij inbrengt, kan de andere partij een kopie ontvangen.